Vil du være med til at formidle økologi på Roskilde Dyrskue?

Unavngiven bruger, 22. maj 2015

Steen og Pia Nørhede, som er med i MERE LIV I HAVEN, Lejre har påtaget sig at lave en stor økologisk formidling på Roskilde Dyrskue. Her kan du læse om aktiviteterne – skriv til steen@noerhede.dk hvis du vil hjælpe med at formidle økologi til 80.000 dyrskuegængere:

Kreativ Økologi på Roskilde dyrskue 2015

Hvad vil vi med aktiviteterne på standen?

Vi ønsker at kaste en masse bolde i luften om kreativ økologi, robuste og modstands-dygtige dyrkningssystemer, alternativ byggeri, permakultur og selvforsyning. Det er vores mål af gæsterne »griber« nogle af boldene og herefter »begriber« vores budskaber. Man må gribe før man kan begribe…

Vi vil gerne vise at økologisk jordbrug og permakulturelle dyrkningsprincipper kan forenes på nogle områder og præsenterer denne sammenknytning med en række eksempler og aktiviteter.

Hvordan vil vi vise aktiviteterne på standen?

2 stk. Hjemmebyggede mobile hønsehuse – Hønsefræser og gødningsudbringning
Et primitivt mobilt hønsehus til ca. 10 æglæggende høns og et større til ca. 25 æglæggende høns. Husene og reddekasserne er strøet med hampeskærver. Der er solfanger, spændingsgiver og flytbart elhegn opsat omkring de to mobile hønsehuse. Husene er hovedsageligt produceret af genbrugsmaterialer. Det lille har kostet 100 kr. og 30 timers arbejde. Det store har kostet 8.000 kr. og 80 timers arbejde. Der følger en nærmere beskrivelse af husene og materialevalg. Vi fremstiller et par spørgeskemaer til gæsterne – eksempelvis hvor mange økologiske høns kan der være i husene? Hvordan kunne du selv lave et lignende mobilt hønsehus? Hvilke fordele findes der med mobile hønsehuse? »Vi har ikke tid til at lave hegnet i hønsegården – vi har travlt med at fange hønsene uden for hegnet« – hvad siger denne sætning dig? Hvis du køber et fabriksfremstillet mobilt hønsehus med plads til 25 høns for 80.000 kr. og hønsene lægger 22 æg pr. dag, hvor mange af disse æg går da til forrentning og afskrivning af hønsehuset? Hvis du selv bygger et mobilt hønsehus til 8.000 kr. og hønsene lægger et tilsvarende antal æg, hvor mange går så til en forrentning og afskrivning af hønsehuset. Vi tænker at børnene kan tegne nogle flotte høns på A4 papir og herefter laminere det og sætte det op på standen.

Flerårige og enårige grøntsager efter permakulturprincipper: Heidi og Aiah
Fordele ved at dyrke flerårige afgrøder, eksempler på planter der står i kummer (Aiah). Guild – en samling planter som kan samarbejde om næring og lys. Gerne nogle eksempler med spiselige plantesamfund, hvor bunddække og de øvrige planter dækker jorden og derved forhindre ukrudt i at etablere sig – alt kan spises. Aiah kommer med planter i 3 planterammer og vil deltage på standen 1 dag og sælge planter. Steen finder eksempler på flerårige landbrugsplanter, hvor der ikke skal jordbehandles og sås hvert år, men kun høstes afgrøder hvert år. Stolthenriks gåsefod. Laminerede A4 tegninger/plancher af flerårige planter.

Skovhaver og skovlandbrug – plancheudstilling inden i teltet
Vi vil gerne vise eksempler på hvordan skovhaven kan opbygges, med en masse laminerede A4. Steen har billeder fra et foredrag med Århus Universitet. Dette må gerne inspirere til at de besøgende selv kaster sig over papir, kuglepenne fra Økologisk Landsforening og herefter laver en skitse, der senere kan anvendes i deres have eller landbrug– med vejledning fra os.

Kartofler PÅ jorden
Vi placerer 2 plastic murbaljer med kartofler på standen. 1 balje dyrket efter almindelige dyrkningsprincipper, hvor jorden fræses der lægges kartofler og hyppes osv. Og 1 balje hvor kartoflerne placeres oven på den ubehandlede jord og herefter dækkes med hampekompost og halm. Der bliver også vist en del laminerede tegninger om metoderne, og høstudbytter fra sidste år.

Papirpotter – aktivitet på standen – Vi vil gerne ha nogle frivillige til at hjælpe os (Trine Krebs – Praktisk Økologi)
Aktivitet med at gæsterne selv kan folde en potte af papir til drivning af udplantningsplanter. Man blander selv sin pottejord af grus, havejord og komposteret hampegødning (omsat hampestrøelse og hestegødning). Der er mulighed for at vælge nogle frø som kan anbringes øverst i potten og den skal vandes når gæsten kommer hjem.

Donering af frø – Ringe til Kieselgården, Solsikken, Aiah prøver at finde nogle gamle frø, der stadig kan spire, Frø-popup Heidi, spørge Skovlygården om »gamle frø«
Når frøet spirer frem i papirpotten kan den senere udplantes i haven/plantekrukken og lede tankerne på: At man skal gribe før man kan begribe.

Kortspil – aktivitet på standen
Heidi har fremstillet et kortspil på 8 × 8 kort om plantefamilier og plantearter inden for familierne. Det er tanken af børn og deres forældre kan sidde ved bordene, hvor der ligger laminerede spilleregler og spile plantekortspildet. Heidi tager ca. 100 kortspil med og forventer at kunne sælge mange af dem på standen.

Hamp – som isolerings og bygge materiale – aktivitet på standen.

Hamp er et bæredygtigt bygge materiale. Der bliver en del aktivitet med at blande hampeskærver vand og kalk med håndholdt blandemaskine i en murbalje og anbringe materialet i nogle forme (som en mursten) således at de kan anvendes efter dyrskuet. – Der skal anvendes værnemidler under processerne og der skal være en øje-skylle flaske. Der kommer en masse lamineret A4 med eksempler på hampebyggeri og hvordan man dyrker industrihamp på marken. Også en liste over alt det hampeplanten kan anvendes til. Muligvis udstiller vi hampeprodukter i form af hampeprotein og olie som kosttilskud til mennesker. Der skal ligge en del færdigstøbte hampekalk eksempler som vi kan vise frem.

Genbrug af udtjente vinduer. Martin Voss Jensen viser nogle eksempler
Det er mulig at genbruge ældre og misvedligeholdte vinduer på en nem og bæredygtig måde – Der kommer aktiviteter hvor Martin viser hvordan i praksis.

Modelbyggeri af mobilt hønsehus – aktivitet på standen ved arkitekt Martin Voss
Vi fremskaffer nogle træpinde (som minder om maling rørepinde) fra et savværk, Junker i Køge eller Bårup møbelsnedkeri. Det er planen at de besøgende selv kan opbygge en model på et mobilt hønsehus og »gribe« ideen. Der bliver mulighed for at forhåndstilmelde sig til en woorkshop til efteråret hos Steen N. i fremstilling af mobile hønsehuse, hvor man eksempelvis kan anvende en gammel udtjent trailer som fundament for huset, der opbygges af træ og hampekalk.

Forplejning
Vi, der arbejder på standen vil gerne selv ha mulighed for at lave kaffe og the og måske andet. Vi ønsker ikke at skulle bruge tiden til at servere urtete eller andet til gæsterne – Hvis der ingen gæster kommer til vores stand – ja så må vi eventuelt servere myntete, brændenældete, hvidtjørne te eller noget helt andet, der ikke kræver hygiejnebevis…

Hvorfor deltager vi med aktiviteterne på standen?

Vi tror på at vores aktiviteter fremmer interessen for økologiske fødevarer og kreative økologiske tankemønstre. Vi vil gerne demonstrere bæredygtige metoder til at producere sunde fødevarer med et lavt energiforbrug i fremstillingsprocessen.

Dette var andet udkast til på Økocampen. 19. maj Steen Nørhede

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider