Odense

Info

Antal medlemmer: 63

Kontakt: Jacob Guldin
odense@merelivihaven.dk

Deltag i netværket

Mere Liv i Haven versus Mere Have i Livet

Randi Astadatter Valmue, 19. marts 2015

Hej alle. Tak for opstart-møde i går.

Efterfølgende dukkede flere tanker op hos mig. Med afsæt i: Hvad er de væsentlige skridt videre ad vejen, for at få mere liv i haverne? Hvor går den vej? Hvor starter den, og hvilke små ‘flækker’ kommer den forbi?

Som i alle spørgsmål, er det helt vigtigt at starte med børnene… derfor var det rigtig godt at høre om skolehaverne! :-) Idéen kan jo yderligere foldes ud til at omfatte børnehaver. (-har vi nogle pædagoger/pmf’ere blandt medlemmerne?) Og er det en idé at forsøge noget samarbejde med »Grøn pædagog« værkstedet på Elsesminde – Odense Produktionsskole? (dér kommer et stort antal institutioner på besøg for at klappe geder, plukke blomster, lave mad over bål m.m.)

Og i den anden ende af livet: Ældrecentre og plejehjem. (-har vi nogle SoSu’er blandt medlemmerne?) Kunne det være en idé med besøg sådanne steder med en ‘kørende have’? Med planter, urter, grøntsager, minidrivhuse, fuglekasser, foderbræt’er, pindsvinekasser, karsefrø+bakker, smagsprøver -you name it. Og tilbud om hjælp/idéer til anlæg af egne haver/altankasser/plantekasser. Evt. tilbud om besøg i private og offentlige haver.

Jeg tænker også på hvordan vi kan ‘slå et slag’ for Mere Have i Livet? Herunder Mere Have i By-livet. Skal vi prøve at få en kontakt til byplanlæggerne i Odense Kommune? Måske bede om en plads i Bæredygtighedsrådet? Få sat på dagsordenen, at i udviklingen fra Stor Dansk By til Dansk Storby (som Odense er i fuld gang med) er det helt afgørende vigtigt, at tænke mere have ind. Vertikale haver – Taghaver – Borgernes Frugtparker – Grønne/Spiselige skoleveje m.m.m.

Også Mere Have i Livet, når livet udfordrer os med sygdom. Evt. kontakt til OUH, om betydningen af grønne oaser som et meget væsentligt led i helingsprocesser? Bl.a. er der jo klokke-rene beviser for, at såkaldte ‘terapihaver’ har en meget stor helbredende virkning ved stress og stressrelaterede sygdomme.

Måske er alt dette en over-fortolkning af formålet med Mere Liv i Haven-netværket…?

Og misforstå mig ikke… Det er selvfølgelig også rigtig godt -og motiverende- at dele erfaringer, frøtyper og inspiration fra vores små hver-især-villa-og kolonihaver. Men vi er jo sådan set allerede »indenfor« i arbejdet med at skabe mere liv i vores egne små haver. Jeg tænker at det er vigtigt, også at ‘hæve blikket’ lidt, og få livet i haverne til at brede sig.

Mere Liv i Haven er for mig nemlig ikke bare et spørgsmål om den spiselige have. Det er i lige så høj grad den ‘bevidstheds-udvidende’ have. (nej, ikke noget med øget hampedyrkning… :-) I betydningen: hvordan man igennem udvidet brug af ‘rummet’ (=haven) bliver mere bevidst om mangfoldigheden i naturen. Her er jeg omkring tanker om flere livsfunktioner i haven… sovesteder/spisesteder/nyde-steder/være-steder/arbejds-steder/lege-steder osv. En styrkelse af sanseligheden i haverne, ved hjælp af forskellige lyde, lys, farver, dufte, følelser/stoflighed – til gavn for både mennesker og alskens dyrearter.

I de cirkler kørte mine reflektioner… :-)

Men nu vil jeg gå ud i det fantastiske forår og arbejde lidt i min have. Og huske på, at »Vejen bliver til mens du går den«!

Underfulde udeoplevelser til jer alle :-)

Bedste hilsner
Randi Astadatter Valmue

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider