Aarhus

Info

Antal medlemmer: 78

Kontakt: Anne Sofie Laursen
aarhus@praktiskoekologi.dk

Deltag i netværket

Vores udflugt til Lone Landmand

Karen Salvig, 11. juni 2016

Søndag den 22. maj tog vi på tur for at besøge Lone Landmand. »Vi« i denne sammenhæng var en lille sluttet skare fra Mere Liv i Haven-netværkene i Favrskov, Skanderborg og Århus, og »vi« var både børn og voksne – dog flest voksne. Vi havde lavet en aftale med Lone Landmand om en rundvisning på Brandbygegaard, der ligger syd for Odder i det østjyske, og hvor Lone og hendes mand, Søren Sørøver, driver økologisk landbrug og fremstiller gode rå- og fødevarer.

Lone tog rigtig godt imod os – søndag formiddag, og det var en smuk majdag, sommermildt med lette skyer og frisk luft efter en nat med heftig regn. Lone viste rundt og fortalte om de krølhårede grise, der er altædende, urter og grøntsagsdyrkning i den store køkkenhave – med nye udfordringer pga. hævet grundvandsstand og måske klimaforandringer, der sætter spor – vinmark, der også er mærket af klimasvingninger, for det er ikke altid, at sæsonen er varm og lang nok til de gode vindruer, et stort, nyplantet område med frodige bærbuske og en imponerende stor æbleplantage, der giver frugterne til de mange flasker æblevin og alkohol, der laves på gården. Vi kiggede ind til de mange høns, der levede godt under æbletræerne, og de 3 klappegeder, der gerne ville hilses på helt bogstaveligt. Der er også får og bier på gården. Og væksthus med drivhusplanter – og en kæmpekvan. Og meget mere.

Lone har stor viden og klare holdninger om fødevarer og råvarekvalitet, hvilket også kommer til udtryk i gårdens 3 årlige madmarkeder – 2 sommerlige og 1 i december. Det første står lige for døren i weekenden den 25.-26. juni. Og i sommerens løb huserer en lille gruppe dygtige kokke fra gode Århus-restauranter på gården og i gårdens café, hvor de fremtryller særlige PopUp-menuer med de gode råvarer af Lone og Sørens avl.

Vi sluttede dagens besøg i gårdbutikken med de gode vine og Lones bøger – og vi blev budt velkomne til at spise egne medbragte madpakker ved borde og stole uden for i solen foran gården, og det var vi nogle stykker, der benyttede os af med glæde. Det var en god og spændende rundvisning, og samtidig en hyggelig måde at være sammen, også på tværs af netværk.

TAK til Mere Liv i Haven-projektet, der støttede os med penge til Lones honorar.

Læs mere om Brandbygegaard på Lone Landmands hjemmeside: https://lonelandmand.wordpress.com/

Lone fortæller om Brandbygegaard og arbejdet på gården og de mange produkter, dyr og aktiviteter. Økologisk – naturligvis.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider