Haveambassadørerne

Info

Antal medlemmer: 74

Kontakt: Mikael Elke Lund
mikael@praktiskoekologi.dk

Lidt nyt fra mig

Pia Just Andersen, 5. oktober 2017

Kære med-haveambassadører.

Jeg er forhindret i at deltage i haveambassadør-træffet i år, men vil da lige ønske jer nogle dejlige og inspirerende dage sammen.

Hvis I alligevel skal have lidt nyt fra mig:
På kompost/jordforbedrings-delen, så har jeg her i min egen have både sidste år og dette lavet flere nye højbede, da de gamle efterhånden var kommet til at ligge i lidt for meget skygge, simpelt hen ved at fladekompostere ukrudt/visne blade/tang mm, hvor de nye bede skulle ligge og, når det var nedbrudt lidt, dække det med et tyndt lag mere omsat kompost fra den store kompostbunke, og så har jeg sået og plantet i det. I de gamle bede vokser der efterhånden så mange afgrøder, der selvsår sig fra år til år: spinat, rucula, pastinak, hvidløg, topløg, purløg, og andre løg, skorzonerrod, havrerod, asparges, vårsalat, vinterportulak, kørvel, persille, cikoriesalat, forskellige slags kål, der kan overvintre sammen med mere »vilde« sankeplanter, som jeg har givet plads til som løgkarse, strandmælde, strandbede, strandkarse, skovjordbær mm. Nu danner de bund i det, jeg betragter som en udvidelse af min skovhave, hvor »toppen« – som altså efterhånden skyggede for meget – er frugttræer og -buske. Fordelen ved alt det selvsående er, som jeg ser det, at en del af det kan jeg høste af helt vinteren, i hvert fald indtil stærk frost sætter ind, eller også spirer det meget tidligt, så der er grønt at hente i haven allerede i februar, marts næsten uden at der har været pause uden mulighed for høst. Og det letter arbejdet med at skaffe sig egne afgrøder fra egen have, at det sår sig selv om og om igen uden indsats fra min side, evt. kun med den lille indsats, at jeg plukker de modne frø og strøer dem et andet sted, så der kan tales om noget der ligner et sædskifte. Det er noget, jeg kommer til at eksperimentere mere med ved at forsøge at få flere grøntsager som eksempelvis rødbede, gulerod, seller osv. til at overvintre i mistbænke, pakket ind i ålegræs og evt. dækket af lidt fiberdug og så lade dem stå i jorden så de næste år går i frø og evt. sår sig selv under de lidt mere beskyttede forhold i mistbænken – eller i en anden, hvortil jeg overfører frøene for dog at skaffe lidt sædskifte.

Udadtil har jeg kun delt min haveglæde med et par veninder, der går lige så meget op i have og selvforsyning som jeg og med et par piger, som jeg er havementor for – piger der inspirerer mig mindst lige så meget som jeg dem – og så er jeg lidt aktiv i lokale grupper på facebook, hvor jeg især her op til kommunalvalget i nov. har prøvet at bidrage til at diskussion om konventionelt kontra økologisk landbrug, beskyttelse af vort miljø, vor jord, vort grundvand og vor sundhed kommer på dagsordenen også herude, hvor kragerne vender og Venstre traditionelt har stor magt. Mange grønne hilsner fra Pia Just

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider