Region Nordjylland: 398 haveejere har droppet giften i haven

Kirsten Hansen, 9. oktober 2015

Naturfredningsforeningen har sendt denne pressemeddelelse til Nordjyske lokal- og regionalmedier.

Region Nordjylland: 398 haveejere har droppet giften i haven

Mens flere lande, byggemarkeder og butikskæder har stoppet salget af RoundUp til private på grund af kræftmistanke, har 5000 danske haveejere over hele landet taget skridtet fuldt ud og droppet al gift i haven. Alene i Region Nordjylland har 398 haveejere til dato droppet giften og tilmeldt sig Giftfri Have.

– Vi har ramt en trend, siger projektleder Bente Villumsen i Danmarks Naturfredningsforening om baggrunden for succesen med ‘Giftfri Have’, som er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi.

– Undersøgelser viser, at tre af fire haveejere bekymrer sig om sprøjtegiftenes konsekvenser for grundvand, miljø, dyr og mennesker. Det, vi ser nu, er, at rigtigt mange handler på deres bekymring. De venter ikke på, om myndighederne beslutter sig for, om RoundUp eller andre sprøjtegifte er skadelige eller ej, men vælger at droppe giften fuldstændig.

Region Nordjylland har på to måneder øget antallet med næsten 10%

Og det går stærkt. Siden april måned har 5.000 haveejere over hele landet droppet giften i haven og tilmeldt deres have initiativet ‘Giftfri Have’.

– Og i Region Nordjylland har de givet den gas. I løbet af de sidste to måneder har de øget antallet af giftfrie haver med næsten 10%, så de er nu er oppe på 398 haver, siger Bente Villumsen. De øvrige regioner har i samme periode øget antallet mellem 3 og 6%.

Verden over fjernes RoundUp fra hylderne
Siden verdenssundhedsorganisationen WHO i maj konstaterede, at sprøjtegiften Roundup »sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker«, har Frankrig og Holland besluttet at stoppe salget af RoundUp til private. Sri Lanka har indført importforbud og forbud mod distribution af allerede indkøbt glyphosat, som er det aktive stof i RoundUp. I Schweiz har de to supermarkedsgiganter, Coop og Migros, annonceret, at de ikke længere vil sælge produkter med glyphosat. I Tyskland fjerner byggemarkedskæden Toom Baumarkt glyphosatmidler fra hylderne i deres 360 butikker. Og i Columbia er man stoppet med at sprøjte koka-marker med RoundUp, som ellers har været et middel i kampen mod kokain. I Danmark har supermarkedskæden Coop stoppet salget af sprøjtegift i alle 1.200 butikker. Stoffet glyphosat er kommet på Arbejdstilsynets liste over kræftfremkaldende stoffer, en række organisationer har startet en underskriftindsamling ‘RoundUp stop’ mod brug af RoundUp.

Se også dette link, taget fra »Giftfri Have«s hjemmeside:
www.giftfri-have.dk/konkurrence/regionskonkurrence/?utm_source=Giftfri+Have&utm_campaign=cd4781f283-Giftfri_Have_Nyhedsbrev_Juni_2015&utm_medium=email&utm_term=0_0222f9aefc-cd4781f283-42434653

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider