Jordforbedring

Info

Antal medlemmer: 19

Kontakt: Hervé Lognonné
info@havelab.dk

Deltag i netværket

Dagbog

Lene Fuglsang Svendsen, 26. oktober 2016

Her er så min kompost. Det er en blandet landhandel.

Udover disse billeder har vi en KÆMPE gren og kvasbunke i baghaven. Planen var af brænde dem af, men på 10 år er det kun sket en enkelt gang. Og gudskelov for det, for siden har jeg lært hvor godt det er for biodiversiteten. Håber småfugle og andet kryb har nydt godt af vores manglende foretagsomhed!

Køkkenaffald

Køkkenaffald: Her ser I så mit haveliv i en nøddeskal for tiden på min fælles matrikel med min mand, som jeg er separeret fra. Jeg kan stadig holde have her, men gør det ikke sammme omfang som før, hvilket disse to højbede tydeligt bærer præg af. Jeg hentede kompostjord på genbrugstationen og fik tilplantet den ene med persille mm. Planen var at fylde den anden op med egen kompost. Men midt i processen gik det i stå. Kommer tid kommer råd, så bliver det færdigt også! Jeg har eksperimenteret med at lægge pap i bunden af sådanne bede, når de anlægges om foråret, og det virker ganske fint første sæson, og har du ikke skvalderkål, vil jeg faktisk sige det er ok. Jeg er ikke fan af at fjerne ukrudt (læs:har ikke tid og overskud nok) og er derfor gået over til at lægge ukrudtsdug i bunden.

Køkkenaffald

Køkkenaffald: Sidste år kom vi alt organisk affald fra køkkenet i denne så velkendte beholder

Køkkenaffald

Køkkenaffald: I år lægger vi alt fra køkkenet inklusiv kaffefilter, æggebakker og andet papir og pap i denne åbne beholder med plade som låg i mangel af tæppe/plastik. Kan I se der er liv i den? Ihvertfald er der gået gnavere i den. Det er det sværeste ved køkkenaffaldet. Vi bor på landet og jeg har stort set gnavere, også de større!, i komposten hvert år. Også selvom der ikke er kogt og forarbejdet mad i den. Ved siden af har jeg plantet rabarber i halvt omsat kompost. Det skete i foråret, og nu er den faldet til halv højde. Tror jeg tager øverste ramme af ved lejlighed og lægger blade som jorddække. Og når foråret kommer vil jeg hente de sidste rabarberknolde, der er ved at blive kvalt af græsset, og sætte her i komposten ved siden af. På pladen ligger ukrudt med modne frø på. Jeg kunne ikke beslutte mig for, om jeg skulle lægge dem ned til køkkenaffaldet eller ej. Hvad gør I? Sorterer i potentielle ukrudts planter og frø fra, eller fyrer I det hele sammen?

Køkkenaffald

Køkkenaffald: Gnavere!

Ømsat hestemøg

Ømsat hestemøg: Møget har ligget godt et års tid nu, og der er ikke antydning af »pæreknolde«… det vil jeg blande i jorden til mine tulipanløg, som bare venter på at blive lagt i krukker.

Hestemøg i beholdere

Hestemøg i beholdere

Køkkenaffaldet i beholder fra sidste

Køkkenaffaldet i beholder fra sidste: … er nu godt omsat og faldet sammen. Der er lige kommet en smule haveaffald på fornylig, men ellers ligner det jord nu.

Køkkenaffald

Køkkenaffald: bunden ser fuldt omsat ud, og den er fra forrige år, hvor jeg tog det meste af komposten til køkkenhaven,men lod det mest ormefyldte jord blive til at bearbejde den videre kompostering af køkkenaffaldet. Der er så meget af det, at denne beholder ikke er tiltrækkelig for vores husholdning til to voksne og to børn. Da den var fuld startede vi den næste, og ca to af denne størrelse er nok til os. De første år med denne beholder blev komposten meget våd og ildelugtende som gylle. Efter at have tilsat mere papir/pap og savsmuld i ny og næ er problemet afhjulpet.

»Trylleri«

»Trylleri«: Det ligner jord, og dufter lifligt af skovbund, yay!

God kompost

God kompost: På ambassadør kurset lærte vi at komposten var god, når man kunne kramme den sammen til en klump, med kun få dråber vand til følge. Men hvad er det så et tegn på? Tilpas mængde væde? Andet?

Kompostlufter

Kompostlufter: Jeg får den ikke brugt. Men den skulle tilføre ilt, og hvorfor er det nødvendigt? Heldigvis ser det ud til at jeg har fundet en god grundopskrift nu på kompostering af køkkenaffald, ved at tilføre orm, pap/papir og lidt savsmuld i ny og næ. Gode kompost-rutiner er værd at ha’

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider