Ribe

Info

Antal medlemmer: 44

Kontakt: Mette K. Due
ribe@praktiskoekologi.dk

Deltag i netværket

Destillering af urter

Dato:

Sted: Xavier og Marie, Vester Vedsted Vej 48, 6760 Ribe

BEMÆRK ny dato!

TILMELDING til Mette på tlf. 61400861 eller ribe@praktiskoekologi.dk senest den 9. oktober.

Marie og Xavier vil gerne invitere til en aften med vandbaseret destillering af urter. Xavier skriver:

Hvorfor destillere urter

Parfumerne er formentlig de første ekstrakter fra destillationsapparatet. Det er parfumeriet, vi skylder kunsten at destillere: destillationen af essenser (også kaldet æteriske olier eller flygtige olier) såvel som for nylig i Vesten selve aromaterapien.

Hydrolater (også kaldet destilleret plantevand eller, nogle gange forkert, blomstervand) er ældre end æteriske olier, selvom de generelt kommer fra den samme destillations. De kommer fra apoteket, som rangerer dem mellem urtete og macerationer. Selvom nogle hydrosoler er lugtfri, er medicinske præparater baseret på hydrosoler nu forbundet med aromaterapi.

Planter er udvalgt for deres aromatiske eller blot medicinske egenskaber (nogle planter producerer ikke æteriske olier, men deres hydrosoler bruges stadig til sundhed).

Nogle planter destilleres helst friske (lavendel, helichrysum), mens andre (enebær, ædel laurbær) ser ud til at have et bedre udbytte efter en kort tørring, hver destilleri har sin præference på dette emne.

Høsten af planterne skal helst ske på en solskinsdag: plantens energi er bedre, men for blomsterne har hver enkelt sin privilegerede tid til at udtrykke sin parfume.

Generelt males grene eller træ før destillation. Kværnen er efter næsten almindelig opfattelse et uundværligt værktøj for urtedestilleriet. Planter bør omhyggeligt arrangeres i stillestående.

Varme eller kolde termiske afkog bør dog ikke forsømmes, masseres i olie udsat for solen eller ej, som også kan destilleres for at fjerne visse tanniner eller fremmede parfumer, som er svære at få adgang til.

Formålet med denne destillationstest er at nærme sig de første bevægelser og teknikker med en ekstraktion af hydrosol og/eller en æterisk olie fra den valgte plante. De to produkter er en base for begyndelsen på et væld af produkter, kosmetik, medicin, drikkevarer og mangler du inspiration giver det en god duft til dit vasketøj =)

For de medicinske virkninger af hver plante er jeg meget ny, og der er folk, der vil tale om det meget bedre end mig. Jeg tror, min rolle er at kunne give nøgler til proceduren og tips til at udvinde aktive ingredienser fra planter gennem destillation.

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider