Indsamling af frø

Mona Ibsen, 18. september 2020

Nu samler mange af os frø i alle afskygninger. Der er et par ting, som man kan gøre for at sikre, at frøene ikke mugner eller kommer til at spire dårligt.

For det første skal man samle frø, der er helt modne. Det vil som regel sige brune/mørke. Dild, spinat, vikke, rucola, morgenfrue f.eks. Tag det værste ikke-frø-fnuller væk med det samme. Det kan være lidt tørre blade, der hænger ved, lidt stængel, kapsel, frøskal. Dette er vigtigt. Læg derefter frøene (evt. på køkkenrulle) i 1 lag i et lille fad/tallerken/underkop og lad dem tørre op et par uger.

Kig på frøene, er der mere småfnuller imellem, så er det nu, at det skal væk. Jo renere frøene er, når de skal gemmes væk, jo større er chancen for, at de ikke mugner/rådner eller gemmer på svamp.

De rensede frø hældes op i en lille skål/kop alt efter, hvor små frøene er. Så går du ud i en let brise, vender håndfladen opad ganske forsigtigt og hælder indholdet ned i hånden, når der kommer en brise. Det kræver lidt øvelse. Du kan også puste, men pas på, små frø er også lette, ligesom skidtet/fnulleret er. Meningen er at få renset frøene så godt som muligt på denne måde.

Du kan også bruge tallerken-/fingermetoden. Hæld frøene ud på en tallerken. Læg en fingerspids på fnulleret og kør det ud over tallerkenkanten. Ryst forsigtigt tallerkenen, så kommer det mere til syne. Det er mindre risikabelt. Det tager lidt tid, men sådan noget er bare kvalitetstid!

Tomatfrø, som man vil dele med andre, skal helst være fermenterede. Fordi de så er fri for sygdomme og bakterier. Det vil sige, at man hælder frøene med gelemassen i et glas og hælder 3–4 cm vand over. Lad stå 3–4 dage. Der kommer mug på. Det er godt. Al skidtet inkl. dårlige frø vil lægge sig i overfladen. Rør gerne rundt et par gange. Så hælder du forsigtigt overfladen af. Kommer lidt frisk vand i glasset og lader frøene falde til bunds. Hæld overfladevandet fra igen og hæld derefter frøene ud i en lille sigte og skyl. Bank frøene ud af sigten og ned på et kaffefilter/køkkenrulle. Tryk med noget af filteret/køkkenrullen frøene tørre og hæld dem på et tørt stykke filter/rulle. Lad tørre i 1 lag et par uger på et sted, hvor der ingen træk er. For ellers kan man pludselig have frø over det hele, når døren går op, og der bliver gennemtræk. Uha.

Bønner og ærter skal hænge i bælgene, til de rasler af tørke og er blevet brune. Man kan høste bælgene eller klippe stænglerne af og hænge dem op til ekstra tørring, hvis bælgene ikke er helt modne endnu. Lad endelig rodnettet på bønner og ærter være i jorden. Ikke hive dem op. Der sidder god »mad« på kvælstofknoldene på rødderne. Næste års grøntsager vil nyde godt af dem. Det er samme kvælstofknolde der er på nogle grøngødninger f.eks. blodkløver, lupin, vikke.

Alle frø skal opbevares tørt uden direkte sollys. Ikke i fugtig kælder, garage, udhus eller lignende.

God fornøjelse.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider