Sydfyn

Info

Antal medlemmer: 116

Kontakt: Rune Nordenlund
sydfyn@praktiskoekologi.dk

Deltag i netværket

Julebrev om bl.a. vintersamling og sommersjov

Mona Ibsen, 4. december 2019

Så står julen endnu engang for døren. Derfor får I et julebrev fra mig.

De sidste tre vintre har vi været samlet 4–5 gange fra ca. 1. februar til slutningen af marts. Vi har været på skift hos forskellige medlemmer, og der har været mange gode emner oppe. Vi har både hørt pænt efter, men har også snakket temmelig meget – og højt – og være så entusiastiske, at vi dårligt har kunne stoppe for at lade den »stakkels« husejer få lidt fred igen. Der har været virkelig mange positive tilkendegivelser for disse samlinger. Som er på et plan, hvor alle kan være med. Derfor vil jeg gerne slå et slag for, at vores hyggelige og givtige vintersamlinger (tidligere kaldet workshops) igen bliver til noget i starten af år 2020.

Jeg synes, at det kunne være berigende, hvis vi udvider horizonten lidt, så temaerne bliver endnu mere alsidige. Vi kan kigge i PØ-bladets oktober-nr., hvor vi, Sydfynsnetværket, og Koldingnetværket er beskrevet. Her er der fine forslag til emner fra Koldingnetværket, som vi sagtens kunne tage op. Og se desuden på bagsiden også.

Har du noget på hjerte, som du synes trænger til belysning, opfriskning eller noget, du absolut intet ved om og gerne vil vide – eller er der noget, som du gerne vil fortælle om, så skriv herunder. Du kan lige kigge inde på hjemmesiden her og se ovre til højre under EMNER og herefter under Workshops. Så kan du se, hvad der har været oppe før.

Vi favner jo meget bredt. Høns, får, geder, æsler, heste, køer og grise, kaniner, hunde og katte. Små landbrug og husmandssteder, små bitte haver, store haver.

Vilde haver med masser af ukrudt, friserede haver helt uden. Vidunderlige kæmpe køkkenhaver, hvor grønsager står i lige rækker hos nogle og andre står sammen med en masse andre, og til små minibede med det allermest nødvendige.

Permakultur, skovhaver, mange former for kompostdyrkning. Søer, bække med broer og terrasser.

Buske og træer med spiselige bær og frugter.

Pragtfulde træer, buske og stauder, som giver et utal former og farver året rundt.

Drivhuse.

Pergolaer behængt med blåregn, roser og duftende lavendler i bunden – eller måske i stedet med spiselige ting som vindruer og små pæretræer på espalier langs kanten af pergolaen.

Grønnere indkørsler, hvor en del sten er taget væk, så der kun er køresporene tilbage, for at give plads til nedsivning af de større og større mængder regnvand, og som tillige kan erstattes af gummipude, timian, stenurt og trædebregne. Søjleæbletræer eller paradisæbler, der står langs indkørslen/indgangen og give mad til insekter og fugle.

Vi bestemmer heldigvis selv. Men vi kan blive yderst inspirerede af, hvad andre gør i deres haver. Kunne det være en ide, sådan som det faktisk gøres andre steder, at vi også mødes om sommeren? Måske laver en gruppe af mennesker, som gerne vil hjælpe med et lille projekt i en have? Der kan sandelig bliver lavet meget på ganske få timer, hvis det er koordineret. Så vi ved fælles hjælp kan skubbe en masse initiativer igang hos hinanden uden at forløfte os for meget hver især. Det behøver jo ikke været kæmpe ting, men f.eks. kunne det være:
»Har I ork til at luge ½–1 m² skvalderkål hver?« Det bliver pludselig til noget, hvis man er 10.

»Er der nogen, der har lyst til at svirpe kanter med en græstrimmer for mig?«
»Har nogen lidt forstand på at beskære mine frugttræer, så vil jeg blive lykkelig?«
»Vil nogen komme og lave et højbed. Jeg har materialerne klar?«
Kan I give mig konkrete, gode råd om, hvordan mine køkkehave grønsager får det bedre – og gøre noget ved det på stedet?»
«Vil I hjælpe mig med at sætte et kastanjehegn op?»
«Kan I hjælpe mig med at lave et lille hønse-/ande-/gåsehus?»
«Jeg har et hegn, hvori jeg gerne vil have lavet en lille låge. Kan nogen hjælpe med det?»
«Kan nogen hjælpe mig med at lave kimchii eller lære mig at fermentere?"

Der er ingen ende på, hvor mange småprojekter, der findes. Skulle vi prøve at hjælpe hinanden lidt på vej i år 2020? Til fælles bedste. Skriv herunder eller lav et nyt indlæg om alle dine forslag, jo flere jo bedre.

Jeg vil ønske jer en fredelig og rar jul.

Vi ses i 2020.

Kærlig hilsen Mona

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider