Nyt om vintersamlinger 2020

Mona Ibsen, 11. januar 2020

Vi plejer jo at samles i det nye år nogle gange hen mod sommeren.

I år prøver vi en lidt anden tilgang til møderne. Der vil dels være samlinger, hvor der er snak, spørgsmål og hygge. Og dels, hvis det går i orden, og nogen vil, flere gange med regulært foredrag, samt et besøg hos en ung mand, der dyrker økologiske grønsager i omegnen af Hundstrup. En entusiastisk fyr, som knokler derudaf. Han sælger sine varer til professionelle køkkenfolk/restauranter. Da han er alene, er der tusind ting at gøre, og tiden er knap i forårsmånederne. Vi har fået lov til at komme og besøge ham, han vil så gerne vise os det, men han bliver nødt til at tage lidt for det, 200 kr., i alt. Det kan vi vel nok skillinge sammen til for omkring 1,5 times rundtur, spørgen og kig. Jeg har ikke fastsat datoen med ham endnu.

Meget få har indtil nu har haft mod på at fortælle om deres erfaringer i et lille oplæg ved møder, selvom det foregår i sofaerne og er helt lavpraktisk. Mange har givet udtryk for, at de meget gerne vil mødes under lidt mere uformelle former. Og lige så mange, som meget gerne vil lære noget. Balancen er svær. Og hvis der ikke er nogen, der vil eller kender et menneske, der kan give os nye input, så bliver det ligesom ikke til mere. Vi bliver, hvad vi er og kan yde.

Mødetidspunkter er også svære at have med at gøre. Da jeg spurgte jer, kom der mange forskellige svar: i weekenden men kun om formiddagen. Kun i hverdagen. Kun om aftenen. – På hverdagsaftener er der altid nogen, der går til et eller andet. Få kan om formiddagen i hverdagen. Lørdag formiddag køber folk ind, og der sker mange ting lørdag eftermiddag med udstillinger, gåture, forberedelse til gæster osv. For nogle er weekenderne hellige. Så alt i alt er det ikke muligt at finde tidspunkter, der vil tilfredsstille alle.

Derfor foreslår jeg følgende for denne vinters samlinger:
De, der gerne vil lægge hus til en omgang glade, højtsnakkende og entusiastiske havemennesker et par timer, melder sig herinde. De foreslår selv dag og klokkeslet. Har de selv noget på hjerte, som de gerne vil vende med de andre, kan de skrive det også. Det er jo ren bonus.

De, som gerne vil formidle noget i et mindre oplæg eller ligefrem et lille foredrag melder sig ligeledes med selvvalgt dato og klokkeslet her på siden.

Jeg vil lægge datoer og klokkeslet ind i et dokument lidt senere, så vi får et samlet overblik.

Lidt forslag til, hvad vi kan snakke om:

Flerårige grønsager – for og imod.

Får vi udnyttet alle vore krydderurter optimalt?

Kvasbunker – se PØs nylige udkomne blad – hvor meget kvas og grene kan vi lykkes med at opbevare i vores have frem for at køre det på genbrugsstation? Hvordan kan vi få det til at se nogenlunde hyggeligt og ryddeligt ud, samtidig med at vi på denne måde binder en masse CO2 i jorden?

Hvordan minimerer vi græsplænen og får meget mere ud af haven på bekostning af plænen?

Permakultur.

Hvorfor åbne sin have for andre mennesker f.eks. til Åben Giftfri Have?

Gennemgang af de gode ting, som der skal gøres/tages hensyn til. Hvad er det nu, at vi skal nå, for at få så godt et udbytte som muligt:

  • blande basalt + hønsemøg/pillehønsegødning i komposten før udbringning på køkkenhavejorden
  • sået kål skal ikke i såjord, men i gødet jord + lav temp.
  • hvidløgene skal dækkes med bionet/fiberdug senest fra 1. marts pga. løgminerfluen.
  • selleri- og persillefrø må ikke dækkes med såjord, da de er lyskimere, frøene skal kun trykkes til.
  • tomatplanter må ikke mangle vand, når de er små. Og så snart der er hvide spidser fra rødder under potten, skal man potte om.
  • tomatplanter skal helst ikke stå varmere end 15 grader, men meget gerne meget lyst. Hvis de står for varmt, bliver de lange.
  • osv. osv. osv.

Jeg selv vil gerne lægge hus i slutningen af marts til endnu en omgang hygge og med salg af stikløg, både røde og gule. De bliver som de andre år finsorteret, så ud af de 5 kg, der er i hver kasse, smider jeg 1 kg af de mindste samt beskadigede løg ud. I vælger selv løgene og vejer af. Så husk det, inden I køber de usorterede poser i supermarkederne. De kommer med stor sandsynlighed fra Skiftekær, hvor jeg også køber stikløgene. Så eneste forskel er, at her vælger I selv alle løg. – Jeg kan ikke lave denne løgkomsammen før, selvom jeg gerne ville. Fordi alle gerne vil have stikløg så tidligt som muligt. Men de kommer altså ikke hjem før i marts måned hos Skiftekær. Og de skal jo heller ikke sættes før i april. For så risikerer de at gå i stok, hvis der kommer frost. Nærmere om det senere.

Jeg vil også gerne holde Åben Giftfri Have i 15. og 16. august. Hvilket jeg gerne vil opfordre andre til at gøre også. Det er sjovt, og folk er så søde.

Med håbet om fornøjelige og sjove timer sammen i løbet af vinteren – og resten af året med.

Mona

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider