Nu bliver dagene længere, haven begynder lige så stille at trække i os. Vi begynder at planlægge de praktiske, indendørs aktiviteter, der indleder havesæsonen: såning af frø, tilrettelægning af sædskifte i køkkenkaven, måske en omlægning af dele af haven, staudebedet, vand i haven, pileflet?
De første, der skal i såjorden, er pebre og chilli. Det kan ske fra ca. 15. januar. De har et meget langt tilløb, før de modne frugter begynder at dukke op.
Sellerierne skal igang 15. februar. De er såkaldte lyskimere, det vil sige, at frøene IKKE må tildækkes. Pres bare frø og den fugtige jord let sammen med håndfladen og sæt en klar pose med et par huller i over. Når de er spiret, måske først efter 10–14 dage, tages posen af.
Tomaterne har bedst af at vente til midten af marts, ellers bliver de lange og ranglede. Og man opnår ikke særlig meget tidligere tomater. Kun planter, der higer efter lys og bliver tynde, med mindre man har kunstigt lys.
Skal vi for 3. år i træk have små 2 timers workshops hver 2. søndag fra slutningen af jan/hele febr/og marts? Tilbagemeldinger fra julehilsenen tyder på det.
Jeg har allerede fået JA til, at vi kan være mindst 5 forskellige steder. Tak for det. Dejligt, at vi kan sprede værtsskabet lidt ud.
Med hensyn til at lægge hus til, vil jeg opfordre jer generøse, søde 5 medlemmer til at maile til mig, hvornår I kan afse tid til os. I år vil det, såvidt det er muligt, blive i ulige uger på søndage kl. 14–15.30/16. Kan det ikke lade sig gøre, så skriv trygt alternative datoer. Min mail er: ibsenskolevej11@gmail.com
Emner fra alle er altid velkomne. Gerne nogle, som ikke har været oppe før – se i EMNE-boksen her på siden til højre under Workshops for inspiration.
Jeg ved, at flere gerne vil høre om skovhaver og permakultur. Det er et stort emne, og det er ikke såre simpelt at lave sådan en, hvis det skal være en ægte en af slagsen. Jeg vil prøve, om jeg kan få en med et grundigt kendskab til at komme og berige os med sin viden. Men det kan være, at det koster lidt lommeuld.
Skriv løs. Hvad brænder I for at vide noget om?
Er der nogen her i netværket, der har lyst til at dele noget viden med os, fuldstændig uformelt og uden talerstol, som 5 minutters oplæg på en workshop, vil det være så dejligt. Ligeså spørgsmål. Alle amatører er hjerteligt velkomne. Vi er ikke eksperter, men bliver gang på gang forundret over, at der hver gang, vi mødes, kommer ny viden til os via vores sammenkomster. Hvad mon det er for en humlebi, der bor i græsplænen eller i stenbelægningen? Hvorfor gror vores engblomstblanding ikke ordentligt i vores have? Kan man stamme stedsegrønne buske og træer op? Hvorfor bliver knoldsellerierne og kålen ikke rigtig til noget?
Netværket er helt bogstaveligt for ALLE, der har lyst til at være med. Denne side er netop for JER.
Med håbet i det tiltagende lys giver jeg jer en opmuntrende hilsen om et initiativrigt 2019.
Mona
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.