Præriehave – måske et bud efter 3 mdr.s tørke

Mona Ibsen, 9. august 2018

Kære Allesammen.

Nu er det tid til at se på, hvad der har klaret sig igennem skærene med den langvarige hedebølge på snart 3 måneder. Det kan være ganske smart at få noteret, hvad der stadig står op, og hvad der har opgivet ånden.

Vi skal til at tænke anderledes, når vi planter nyt. Set i lyset af klimaforandringerne er jeg selv for ca. 5 år siden begyndt at kigge den anden vej, hvis der står en eller anden opstammet skønhed på planteskolen. Det kunne både være en rose, en rododendron, en cotoneaster med små, røde bær, benved, syren, japansk ahorn osv. Med de storme, vi har haft, vil sådanne vækster med stor sandsynlighed knække. Så væk fra yndighederne, der alligevel vælter, hvis man sætter dem i krukker. Og i stedet til nogle, som har solide skuldre og rødder.

I stedet kigger jeg mere i retning af prærieplanter: græsser, blomster og småbuske, der kan tåle tørke og masser af blæst. Purpursolhat, virginsk ærenpris, hestemynte, anisisop. De store, stærke staudesolsikker, solbrud, gul solhat, rød høj hjortetrøst og kvæsurt er alle standere mellem de mindre stauder. Hertil kommer også elefantgræsser (de findes i flere højder og finhedsgrad pr. blad), rørhvenegræsser samt staudehirse. Også storkenæb, perlekurv og lavendler (som ikke er fra prærien, men sydens sol og tørke) kan benyttes i sådan nogle bede.

Det allerbedste ved en prærieagtig have er, at de oven for nævnte planter stort set er ligeglade med, om det er ler eller sandblandet jord, de lever i. Og de kan klare sig uden vand i rigtig lang tid.

https://jyllands-posten.dk/livsstil/bolig/have/ECE7934417/den-lille-praerie-i-haven/https://www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/blomster/stauder/1399.html

Så fortvivl ikke, men tænk lidt i samme baner, når I skal tilrettelægge næste års køkkenhave. Jeg har med stort held og med vilje hvert år sat min høje bredbladede persilleplanter bagved stangbønner. Så får de noget skygge og bliver ikke flået i bladene fra stormene. Bladselleri kan også lide lidt skygge. De kan stå lige efter persillen eller bag tomaterne eller agurkerne. Ligesom purløgen kan, hvis den indgår i sædskiftet. Knoldselleri er ligeglade. De har stærke bladstængler og et godt rodsystem, så de tåler lidt af hvert.

Jeg satte faktisk 3 bladselleri imellem kastanjestængerne med bønnerne på. De får lys og luft indtil bønnerne vokser op.

Mona

Kastanjehegn

Kastanjehegn: Kastanjehegn med bønner. Knoldselleri til venstre for det, til højre for hegnene er agurk. Billedet er taget ca. midt i juli.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider