Såning af peberfrugt og chili

Mona Ibsen, 5. januar 2021

Godt nytår til alle.

Jeg ville ønske, at jeg kunne skrive, at nu varer det ikke så længe, inden vi kan begynde på vores dejlige vintersamlinger. Men! Og øv. Coronaen spænder ben for fysiske gensyn, store kram, masser af iver og gode vibes. Det skal dog ikke forhindre os i at være aktive herinde. I dag vil jeg skrive lidt om, hvad vi snart kan så indendørs.

Peberfrugt, chili og artiskokker er meget længe om at lave modne frugter. Derfor starter vi nu. Jeg bruger alm. såjord i små plastikpotter, fordi det nu er dem, jeg har. Potter har den fordel, at man ved omplantning kan vende bunden i vejret på dem en for en og få hele jordklumpen ud. Det er sværere med såbakkerne.

Der lægges to frø i hver potte, og der dækkes med ½–1 cm jord. Spray jorden fugtig. Klip 10 hakker/huller i en frysepose og læg den over potterne. Sæt potterne i en bakke et lunt sted, meget gerne over radiator.

Se til de små hver dag og spray, hvis jorden ser tør ud.

Så snart der er en grøn spire, tages potten væk fra plastikposen. Igen er dette nemmere end med såbakker, fordi ikke alle frø spirer lige hurtigt. Men ellers flytter man, så godt man kan posen lidt til side. Grunden til, at man fjerner posen, er, at der ellers kan dannes for mange svampesporer rundt om spiren. Den skal have luft. Ellers rådner den.

Spirer begge frø i samme potte, klippes den svageste væk med det samme. Ellers trækker de for meget på jordressourcerne og bliver mindre end de, der står alene. Alternativt, hvis man ikke kan få sig selv til det, så lad dem stå, indtil der skal pottes om første gang. Så deles de i to potter. Potterne skal stå, så de får mest muligt lys. Sæt evt. et stykke pap fra A-4-blok ombetrukket med sølvpapir bag potterne. Brug en bogstøtte, så pappet står fast. Det vil bevirke, at lyset rammer sølvpapiret og kaster det tilbage mod spirerne igen. Det forhindrer lidt, at spirerne gror for hurtigt mod lyset og strækker sig unødigt.

Når spirerne har fået rigtige blade og er til at håndtere, er det tid at plante om til større potter og med næringsberiget/gødet jord. Det er grådige planter, så de skal have det godt lige fra start af, så de ikke kommer bagud og bliver lyse af mangel på næring. Plant om i samme dybde. Sæt dem tilbage med sølvpapirspappet bagved.

Vand aldrig små spirer eller småplanter, så det sejler. De har ikke rodnet eller stængler nok til at trække vandet op i de spinkle stængler. Vandet vil derfor stå og og sumpe og udvikle svampesporer og andet ubehageligt, som vil få spiren til at rådne.

Så snart man ser, at rodnettet er på vej ud i bunden af potterne, skal der plantes om. Hvis man ikke gør det, vil det svække planterne, fordi de ikke kan få næring og brede skuldre nok. Pot hellere en gang for meget om, selvom det er lidt slidsomt, hvis man har mange.

Efter små to måneder begynder man at supplere vandingsvandet så småt med flydende gødning. Som sagt er det grådige planter. Bladene skal hele tiden være stærkt grønne, ikke lysegrønne og slet ikke gullige. Du finder ud af efterhånden, når der skal mere gødning til ved simpelthen at iagttage bladenes farve.

På et tidspunkt vil det blive nødvendigt med støttepinde til pebre og chilier. Bind til med jutegarn eller andet blødt.

Når vi kommer til omkring maj, kan planterne sættes i drivhus. Her vil jeg mægtig gerne have input fra jer med drivhus mere præcist med, hvornår I gør det. Og om I lægger fiberdug omkring dem ved lave nattetemperaturer.

Os, der kun dyrker på friland må vente med udplantning til juni i en periode, hvor vejret er stille og lunt. Ikke under 15 grader om natten! Ej jordtemperatur under dette heller. Kig desuden på vejrudsigten. I begyndelsen af juni kommer der næsten hvert år et ualmindeligt ledt stormvejr, som kan få alle nyudplantede vækster til at knække eller blive sat stærkt tilbage. HAR I fået plantet, så sæt høje støttepinde uden for rækkerne og rundt om planterne og hæng fiberdug op som stakit med klemmer. Det tager det værste, dog kan fiberdugen slå ind på de sprøde grene og blade og ødelægge nogle af dem, så det bedste er lige at få overstået den storm og så plante ud bagefter – selvom man er meget utålmodig der i juni.

Så vi sætter pebre, chilier og tomater ud næsten på samme tid af året, nemlig juni. Tomaterne måske som de første. De kan tåle lavere nattetemperatur ca. 10–12 grader.

Gør ikke den fejl, som mange har gjort sig, at tro, at fordi solen skinner, så kan man sagtens sætte skrækslagne subtropiske planter ud i drivhuset. De meget lave temperaturer, der er om natten udenfor, er lige så lave i drivhuset! Og hvorfor sætte de møgsommeligt og i mange måneder drevne planter ud, bare fordi man ikke selv kan vente?

Artiskokker har jeg ikke forstand på, andet end de også er langsommelige. Men det er der folk herinde, der har. Skriv endelig, hvad man gør med dem.

Såede løg skal i øvrigt også startes tidligt, ligesom selleri. For selleris vedkommende ca. 15. februar.

Hervé og/ eller andre: hvornår sår du/I løg?

Tomater til drivhus startes omkring 1. marts og til friland ikke før slutningen af marts og begyndelsen af april. De bliver bare lange af at stå inden for. Men prøv det samme trick med sølvpapirspap bagved. Og sæt så tomaterne køligt efter fremspiring ca. 16–18 grader og godt med lys.

Det var, hvad jeg lige havde på hjerte.

KH Mona

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider