Hej Allesammen.
Jeg fik en ide om om en vise årets høst frem, smage på den og give overskudsfrugt- og grønt væk, da jeg forleden snakkede med Nanna. Da hun også syntes, at det var en fin ide, bliver den til noget!
8. september kl. 14 hos Nanna, Valmuevej 13, Vindeby, 5700 Svendborg.
Det kunne være skønt, om I tog tallerken samt kniv til »partering« med, så vi alle bidrager.
Kom med 1–2–3 tomater af hver slags (efter størrelse selvfølgelig), så de kan skæres i mindre bidder til smagning.
Kom med agurker, radiser, kål, chili, en særlig bladselleri, en gul rødbede, squash – hvad som helst.
Krydderurter.
Blommer, æbler, pærer, hindbær, vindruer, ferskner – you name it.
Vi skriver navne på hver enkelt slags på tallerkenerne, så det er muligt at få/købe frø/træer/buske efterfølgende, når man har smagt på sagerne.
Vi kan jo samtidig lave frøbytte. Mange vil nok have lavet (fermenteret) tomatfrø på dette tidspunkt. Hvis ikke, kommer opskriften her:
Man tager kerner ud fra den modne tomat med en teske og hælder det i et lille glas. Fyld postevand på halvt op. Lad stå uden overdækning i 4–5 dage. Der vil danne sig skimmel og mug. Det er det, der er meningen. Når tiden er gået (det gør ikke noget, hvis der kommer til at gå 6 dage), hælder man forsigtigt muggen af. Poster forsigtigt nyt vand i, rører lidt rundt, så resterne af tomatkødet er fri fra kernerne, og hælder fra. Kernerne lægges på køkkenrulle, man presser køkkenrulle et par gange over kernerne. Disse lægges på lidt ny køkkenrulle i en lille skål. De skal så stå og knastørre et par uger, før man putter dem i papirposer. Finito. – Fermenterede tomatfrø har en fantastisk spireevne og holdbarhed.
Folk, som har overskud af noget, kan tage det med. Det, som ikke bliver videregivet, tages med tilbage. Så Nanna ikke står med 50 squash eller 3 kasser æbler, som hun ikke ved, hvor hun skal gøre af.
Nanna og jeg håber på rigtig meget leben og liv, og at hendes dejlige stue/terrasse må dufte af alskens grønne lækkerier. Vel mødt.
Mona Ibsen
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.