Vedrørende debatten om flydende plantegødning

Mikael Elke Lund, 23. april 2021

I 2020 har mange hobbyavlere oplevet af få deres drivhusplanter ødelagt af flydende gødning, der endda har været godkendt til økologisk brug. Problemet stammer fra sprøjtemidler anvendt i sukkerroeproduktionen. Midlerne havner i vinasse, der er et restprodukt fra produktionen. Vinasse har en høj gødningsværdi og anvendes derfor i de flydende gødninger.

Haveselskabet har lavet et stort stykke arbejde med at indsamle og analysere data over skader på planter, der har fået flydende gødning inficeret med sprøjtemidler. Det er gået hårdest ud over tomater, men også andre drivhusafgrøder har fået deformeret vækst.

Haveselskabet har analyseret en række flydende gødninger fra forskellige producenter og fundet rester af sprøjtemidler i en mængde, der er skadelige for planterne. Læs rapporten her.

Det gælder for gødning som for kost: Anvend noget, der er så lidt forarbejdet som muligt og dermed lettere at gennemskue. Hvis det er hurtigvirkende kvælstofholdig næring, man er ude efter (som det flydende væksthusgødning) er hønsemøg, brændenældevand eller urin effektivt som et quickfix, læs på Havenyt, men vær varsom med mængderne!

Det bedste er at være på forkant og tænke i langtidsvirkende kompost, der opbygger livet i jorden. Der er flere muligheder – eks. kvælstoffikserende planter som for- eller efterafgrøde i drivhuset eller dyrket på friland, hvorefter de komposteres og anvendes som jorddække i drivhuset, læs på Havenyt.

Mange hilsner fra
Praktisk Økologi – redaktionen

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider