Artikel sendt til Bjert/Stenderup avisen

Jette Vangslev, 25. maj 2015

Grøn omstilling i Bjert/Kolding.

Bjert og Kolding har fået et »spirende« nyt netværk i det sidste år. Have netværket for Bjert og Kolding, under den landsdækkende
foreningen Praktisk økologi. Målet med foreningen er at få flere i gang med at dyrke deres have og dyrke egne grøntsager økologisk, uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning.

Jette Vangslev og Ole Dall, der er aktive i landsforeningen foreningen Praktisk økologi, www.oekologi.dk, tog initiativ til at starte netværket op med et åbenhavelåge arrangement i maj og et møde i sensommeren. Over et overdådigt kaffebord, blev der »pralet« om store afgrøder og ynket over fejlslagende tiltag. Masser af tips, ideer og erfaringsveksling blev delt. Det blev aftalt at holde flere møder frem til sommeren 15.

Vi har i november holdt et møde om at smage på hinandens afgrøder. Der blev serveret Lui’s græskarboller, syltede figner, chilli olie dyppelse, honning, pestoer, hjemmebrygget øl og meget andet.

Januar stod i drømmenes tegn for den kommende sæson. Vi drømte om nye sorter, snakkede haveplaner og studerede frøkataloger. Vi så teknologiske muligheder for dyrkning året rundt.

Marianne er en mønsterborger når det gælder kildesortering af affald. I april fortalte hun med glød i stemmen om sortering af forskellige affaldsfraktioner. Medbringende hestemøg, spade og greb omdannede vi et stykke af Mariannes græsplane til kartoffelbed med hestebønner. Vi talte om jorddække og kompost.

Søndag den 3. maj mødtes vi hos Lui. Vi havde en forberedt dagsorden, men et spørgsmål trængte sig på. Hvordan kunne det dog lade sig gøre for en 13 årig dreng at dyrke græskar op til 50 kg stykket? Lui fortalte at det handlede om at have forgødet godt med komøg og vande i starten. Han havde været på sommerferie i 5 uger, hvor haven passede sig selv. Vi var senere ude og inspicere »åstedet« og se Liu’s have, der er hans store hobby og lidenskab. Han havde lige gjort klar og sået til. Et dusin store hvidløg var godt i gang, en imponerede forsamlingen.

Vi talte om drivhusdrømme og Ole fortalte om hvordan han byggede sin egen »drivhus dome« i plantagen. Han viste en model og tilbød at hjælpe med rådgivning i bygning af en »dome« til netværksdeltagerne (Domen kan ses i hans have i plantagen).

Havenetværket har ordet praktisk med i navnet. Til alle vores møder er der lagt udførelsen af et praktisk projekt ind. Derfor havde Lui valgt at vi skulle hjælpe ham med at anlægge et blomsterbed, med et center af pigsten. Vi havde selv taget redskaber med og gik straks i gang. Det gik lynhurtigt for de 9 spade vante med at grave ud, lægge sand og lægge pigstens belægningen.

Havenetværkets ca. 12 aktive medlemmer og vil meget gerne være flere. Du kan melde dig via denne side: www.merelivihaven.dk/kolding_bjert. Her vil møderne blive annonceret og det næste er den 11. juni kl. 19–21 hos Camilla.

Søndag den 21. juni åbner 3 netværksdeltager i Bjert deres haver for alle interesseret, en såkaldt »åben havelåge« hvor man kan komme og se vores haver i fuld pragt. Du vil blive inspireret til havedyrkning uden kunstgødning og gift i 3 typer have. Vi glæder os til at se dig. Tilmelding ikke nødvendig. Du er også velkommen til at ringe eller skrive for at høre mere til: jette.vangslev@bjert.dk, 24201062

Åben Havelåge den 21. juni, Program:
Kl. 14.30 en økologisk villahave hos Marianne Lund, som vil vise hvordan man på et lille areal kan dyrke mange grønsager selv uden at det er en uoverskuelig opgave. Marianne viser også hvordan man laver kompost. Adresse: Hasselvænget 10, 6091
Kl. 15.15 går vi over til genboen Nico Lorck-Schierning, en lykkelig øko-have-nybegynder, som gravede et stykke græsplæne op sidste år. Vi hører hvorfor Nico startede og hvilke ting der lykkedes og hvad han dyrker i år. Adresse: Gl. Bjært 42, 6091
Kl. 15.30 går vi fra Gl. Bjert ned ad Kirkestien til Jette og Ole Dall, som arbejder på at blive selvforsynet med grønsager, bær og kød. Interesseret kan høre og se hvordan det går med bistaderne. Vi nyder en kop kaffe ved åen. Adresse: Vesterløkke 9B, 6091
Kl. 17.00 farvel og tak

åben havelåge

åben havelåge

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider