Havebesøg på Sønderskov

Anette Uglebjerg, 1. maj 2024

Så lykkedes det at få en aftale om en guidet tur i have på Museum Sønderskov. Sønderskovgårdvej 2 6650 Brørup.

Det bliver søndag den 26. maj, hvor vi har guide på fra kl 15.00–16.00. Vi skal bla. høre om æble espalier samt alt det andet de dyrker.

Her efter kan vi begive os ud på egen hånd i haverne.

I 2022 er hele Sønderskovs haveanlæg blevet udpeget som særlig betydningsfuld have af Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Det koster 600,– for en time og vi gennemføre kun hvis vi bliver min. 10 tilmeldte, så bliver det 60,– kr pr person og kommer der flere end 10,ja, så bliver det billigere.

Bindende tilmelding senest onsdag den 8 maj til Anette på 27458199

Her lidt info om stedet.

I begyndelsen af 1990’erne blev Sønderskov Museum etableret i den gamle hovedbygning på herregården Sønderskov. Samtidig blev Sønderskov Folkehave anlagt med inspiration fra barokhaven. Haven blev anlagt i barokhavens symmetriske formsprog med mange små dyrkningsparceller på hver side af en hovedsti. Dyrkningsparcellerne var omgivet af lave buksbomhække.

Siden begyndelsen har haven været holdt vedlige af frivillige ildsjæle, som hver især dyrker en af de små parceller. Her dyrkes grøntsager, som de frivillige kan høste, og museets restaurant Herregårdskælderen høster også friske urter og grøntsager til køkkenet. Hele området fremtræder velholdt, frodigt og inspirerende.

Haven og stedet har stor betydning for hele egnen omkring herregården Sønderskov, for udover at der dyrkes grøntsager, dyrkes der også fællesskab og socialt samvær.

Når man besøger Sønderskov Folkehave, er det meget nærliggende også at kigge på herregårdshaven med plæner, hække og voldgrave. Her står borde og bænke, hvor man er velkommen til at spise sin medbragte madpakke.

Det må her bemærkes, at Museet på Sønderskov ejer Nordeuropas største samling af barokke havevaser. De er fundet ved en arkæologisk udgravning på Sønderskov selv. Man kan derfor se nogle af disse krukker udstillet lige foran den have, hvor de har stået oprindeligt.

Endvidere er der Hjortehaven, der er lig med skovparten syd for herregården: Sønderskov, som simpelt hen har givet navn til herregården. Her stod tidligere gamle træer. Men det meste væltede i stormen i 1999, og man kan nu se en skov i genvækst, med 5–10 m høje træer. Gennem arealet er der åbnet stier. Her løber også kildevand ud fra bakkerne. I vådt vejr er det altid en god idé at medbringe fornuftigt fodtøj.

Læse mere på https://sonderskov.dk/bes%C3%B8g-os/haven

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider