Kom på havebesøg i 3 økologiske haver i 6091 Bjert

Jette Vangslev, 23. juli 2017

3 haver i Sdr. Bjert lader havelågerne stå åbne d. 13. august kl. 14.30–17.00, hvor alle interesserede er velkomne til at kigge ind. Haverne er en del af den landsdækkende event »Åben Havelåge«, hvor sprøjtegiftfrie haveejere viser deres have frem for at inspirere andre haveejere til at dyrke haven giftfrit. Vi håber, at rigtigt mange vil kigge forbi og få en god snak om havelivet.

Eventen »Åben Havelåge« skal skabe mere liv i de danske haver og inspirere danskerne til at lægge giften fra sig og dermed hjælpe naturen og skåne vores grundvand. 3 af dem, der har valgt at åbne deres havelåge, er Jette Rask, Marianne Andersen og Ole Dall.

Vi starter kl 14.30 på Klokkehøj 9, hvor Jette vil vise os parcelhushaven uden låge og hæk som rummer plads til høns, katte, pindsvin og tudser. Rhododendronerne kan næsten passe sig selv. Bunddække og flis gør en del af havearbejdet. Primært fordi det er hyggeligt, er urtehaven i plantekasser. I dyrenes og Jettes have er nye projekter altid undervejs, men i roligt tempo.

Herefter går vi til Stationsvej, hvor Marianne og hendes mand har en have med køkkenhave, frugtbuske og staudebede. De viser gerne deres have frem for at dele deres haveglæde og give andre lyst til at få mere liv i haven. »I vores have er der lagt vægt på, at der skal være plads til alle – også fugle, insekter og dyr. Nyttedyrene gør det let at dyrke haven uden gift, og det vil jeg gerne fortælle lidt mere om til dem, der er interesserede. Og så er vi glade for vores bålhytte, hvor der bliver lavet mad ude det meste af sommeren« fortæller Marianne.

Vi slutter hos Ole og Jette på Vesterløkke 9B, hvor haven er større end hos de fleste og hvor der lægges stor vægt på selvforsyning både med grøntsager og kød. Her vil der blive serveret kaffe og kage.

Det er Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der sammen står bag »Åben Havelåge«, som led i projektet Giftfri Have.

Formålet med ‘Giftfri have’ er at hjælpe haveejere med at holde haven uden gift. Efter mange år, hvor haverne er blevet nedprioriteret, er danskerne igen blevet haveglade, men mange mangler erfaring i og praktisk viden om, hvordan vi holder haven uden gift. Den lette løsning kan så være at gribe til gift, men det går ud over grundvandet og mangfoldigheden af vilde planter og dyr og menneskers sundhed. Hvis flere begynder at se haven som en symbiose af smådyr og planter, der bestøver hinanden og lever med og af hinanden, så kan haven ganske let dyrkes uden gift.

Tid og sted
De 3 haver’s havelåge er åben for besøgende den 13. august kl. 14.30–17.00.

Startadressen er
Klokkehøj 9. 6091 Bjert

Kontakt
Jette Vangslev, 24201062, jette.vangslev@bjert.dk

Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi og står bag initiativet Giftfri have. I 2015 blev der solgt 21 tons gift mod ukrudt og skadedyr til brug i de danske haver. Med initiativet ‘Giftfri Have’ vil vi hjælpe haveejere med at droppe giften i deres have. Vores mål er, at vi i 2020 har registreret 100.000 giftfrie haver i Danmark. Hvis en have i gennemsnit er på 550 m², så svarer det til, at vi sammen kan sikre et sprøjtefrit areal på 10 m² for hver dansker.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider