Opfølgende om vilde villahaver og hjælp til sommerfugle og andre smådyr i bekneb for levesteder

Michala Marstrand, 20. august 2023

Havevandringen i Irenes have i tirsdags var inspirerende for enhver, som kunne tænke sig at gøre noget i egen have / altankasse, som vil gavne vores insekt- og dermed haveliv.

Danmarks Naturfredningsforening har udgivet et online katalog med 50 planter, som er gode til dette, med sloganet »Tænk lokalt og få succes« (https://plantekatalog.dn.dk/). Se foto af katalogets forside.

Kataloget giver et overblik over 50 planters egnethed som nektarplante (til de voksne sommerfugle) samt værtsplante (for larverne). Sidstnævnte er en flaskehals for mange af vores sommerfuglearter, som er afhængige af at finde den rigtige plante at lægge deres æg på. Nektar kan de til gengæld finde hos flere forskellige planter, hvis bare snablen er lang nok til at nå ned i bunden af blomsten.

Der er tre bøger, som jeg kan anbefale til fordybelse efter egen smag. Foto af deres forside ses nedenfor :
1) Faglige oplysninger til brug for planlægning af haven er systematisk stillet op i bogen »Hvilken plante hvor« af Jane Schul, Politikens Forlag, 276 sider.

2) Planternes egenskaber og de plantesamfund, hvor de optræder i naturen, er omhyggeligt beskrevet i bogen »Danmarks Flora efter voksested« af Ina Giversen, Jørgen Jensen, Birgit Kristiansen og Lars Norman, Gyldendal, 362 sider.

3) Det hele ‘samles’ i bogen »Biodiversitet – sådan skaber vi en rigere natur« med konkrete forslag til indsatser på flere niveauer. Den er skrevet af Michael Stoltze og Mona Klippenberg, Lindhardt og Ringhof, 270 sider.

Vi ses derude!

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.

Brugernavn:

Besøg Landsforeningen Praktisk økologis hjemmesider